Marturisesc: imi plac reclamele, ba chiar le iubesc pe unele dintre ele care ma fac sa rid, care ma fac sa pling, care ma uimesc sau ma surprind, care... Mai mult decit atit, gasesc publicitatea necesara, deloc malefica si pozitiva in masura in care ai capacitatea de a discerne, nu doar intre diversele mesaje, ci si intre ele si realitate.
Ce nu mai pot sa indur insa sunt reclamele romanesti care sunt...romanesti.
- Lactag: ,,-E lapte de la mama.- Mai lasa-ma cu maica'ta. Maica'ta a vindut vaca sa puna banii la banca sa-i dea lu' frati'tu la nunta." - How cool is that? Neamurile proaste se cearta pe gustul laptelui, de parca era lapte de tita si-l stia ala de cind era mic si sugea la tita generoasa a familiei, pentru ca apoi iar sa si-o traga la gioale - ma'ta il iubeste pe fra'tu mai mult, ca asa-s neamurile tale, proaste si zgircite.
- Mecdonaldtz: In duba (visul oricarui devorator de pulicitate) un ghertoi crapa in el cu lacomie mecmicii pe care i-a smuls din miinile nevolnice ale unui ucenic, redus la rolul de spectator al mesei ingurgitate de haplea de pe locul soferului. Coada din urma lor la draivsru nu-l impresioneaza pe ghertoi care vocifereaza zgomotos.
- Leroy-Merlin: Doi babalici dau buzna in apartamentul unui tinar sub un pretext ridicol si-i fac un cecap al casei pentru ca apoi sa rida timp cind bietul june cretionoid, care i-a lasat sa-i intre in casa, isi da, in sfirsit, seama ca ei stau pe alta scara.
Pot sa dau zeci de astfel de exemple deprimante care ucid in chinuri insasi ideea de creativitate care justifica din plin existenta mult blamatelor reclame.
De ce as vrea sa vad pe bannere si postere, la televizor sau pe net aceeasi atitudine lipsita de bun-simt si masura pe care abia o mai pot indura in strada, transport in comun, supermarket sau la serviciu?
Apologia nesimtirii, ghertoismului, prostiei nesfirsite, 'sa moara si capra vecinului', ba pe-a ma'tii, da-te-n ma'ta si toate celelalte atitudini atit de mioritice incit imi dau amarnici fiori de groaza rapun tot ceea ce poate fi interesant in publicitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu