miercuri, 15 ianuarie 2014

Ipocrizia educatiei. Educatia ipocriziei

Iti trebuie nervi de otel sau nesimtire cit casa sa supravietuiesti in sistemul nostru educational. Poate ca asa era si inainte ca eu sa devin profesor, dar in ultima vreme lucrurile par a fi luat-o complet razna.
Nu subfinantarea si nici subordonarea totala fata de politic sunt cele mai grave probleme, ci infinita ipocrizie a tuturor marilor jucatori din sistem, o ipocrizie nesimtita, morbid obeza, rasfrinta peste hainele mult prea strimte ale unui bun-simt din ce in ce mai fragil, aproape emaciat.
Ponta isi umfla obscen muschii in sedinta de guvern in care isi ofera corpul, nu pe cel mladiu dorit de toti si de toate, ci pe cel de control pentru eradicarea coruptiei din scoli, a mai grea si mai serioasa din intreaga societate romaneasca.
Seful ISMB, un buldog fioros care nu ezita o clipa sa ameninte fara scrupule cu eliberarea directorilor din functie la fiecare sedinta cu acestia, isi arata si el coltii in fata presei, dar mai ales a profesorilor carora le tot aminteste ca trebuie sa fie slujitori devotati ai parintilor si copiilor, iar daca li se pare ca sunt prea prost platiti, sa plece unde or vedea cu ochii, ca sunt mereu suplinitori, fie ei si necalificati, gata sa le ia locul.
Directori care isi pling, la propriu sau la figurat, soarta trista si destinul potrivnic, pretinzind ca nu stiu nimic despre cadourile primite de Craciun, Paste, 1 sau 8 martie, ziua scolii, ziua lor, in general primite ziua. Aceiasi directori care an de an semneaza devize pentru lucrari prost efectuate/ inexistente, pentru dotari inutile(zeci de bonsai, palmieri, ficusi etc. au fost aduse la noi la liceu acum 2 ani, marea majoritate decedind intre timp din lipsa de lumina/ grija), aceiasi directori care accepta transferuri peste numarul legal de elevi de la clasa sau care fac consilii de administratie fara cvorum si iau decizii in afara cadrului legal al Legii 1/2011.
Profesori care nu cunosc legile si nu isi cer drepturile, care isi pling de mila, dar nu fac absolut nimic pentru a-si mentine o minima verticalitate, care ignora cu buna stiinta regulamentul scolar, pe care de multe ori nici nu il cunosc, intirzie/chiulesc de la propriile ore, isi dau importanta/ nu mai au nicio importanta, tipa in clase sau nici macar nu se mai aud in clase din cauza tipetelor elevilor care-i ignora fiindca au abdicat de mult timp de la normele deontologice ale profesiei.
Elevi lipsiti de perspectiva si dorinta de a sti, care traiesc sub semnul unic al lui ,, A AVEA", rareori sub cel al lui ,,A STI/ A CUNOASTE". Fete machiate de parca de-abia ar fi coborit de pe boxele de la ,,Bamboo", imbracate in batiste si bustiere, leggings ce imita diverse blanuri si ,,gadgeturi" sclipitoare; baieti la fel de tipatori si de ,,dichisiti" ca fetele cu care se inghesuie la cosmetica sa-si faca manichiura, sa se penseze si epileze, de parca mai nou ar fi o rusine sa-ti insusesti atributele proprii sexului tau.
Parinti tembelizati de goana dupa bani care au uitat( sau nu au stiut niciodata) sa-si invete copiii sa salute, sa nu urle pe strada, sa nu caste fara a-si acoperi gura sau sa nu manince in timpul orelor, sa citeasca sau macar sa-si doreasca mai mult decit sa-si ia un nou telefon, nu de alta, dar exista riscul ca telefonul sa fie chiar mai ,,destept" decit sunt ei insisi.
Niciunul dintre acesti parinti revoltati de coruptia din educatie nu este scandalizat de faptul ca in anul 2014 copiii lor nu au hirtie igienica sau sapun la toaleta.Nu sunt deranjati de inexistenta materialelor didactice, a celor de curatenie, de manualele depasite moral si fizic, smotocite de cel putin alti 4-5 copii inainte, de absenta laboratoarelor, microscoapelor, substantelor chimice sau mulajelor pentru orele de biologie.
Nici ministerul educatiei nu e suparat defel ca esueaza lamentabil in a oferi dotari minimale elevilor din insasi capitala tarii. Nu e trist Ponta ca scolile au banci rupte si table ciobite, sali de curs ce trimit cu gindul la debarale inghesuite de bloc (trebuie sa vedeti demisolul Colegiului National Bilingv George Cosbuc), ca nu sunt laboratoare si nici dotari conform secolului in care ne aflam. Nu. El vrea controale si curatenie in invatamint ignorind faptul ca cel mai mare hot este chiar statul si ca primul care desconsiera legea este chiar aparatul la ale carui butoane se afla el insusi.
Cita ipocrizie! Profesorii se prefac a nu sti cit de ticalosita le e tagma, directorii se prefac a-si dedica viata scolii, fara sa mentioneze nici compromisurile pe care le-au facut, nici spagile pe care le-au dat si le-au primit pentru a-si securiza posturile, parintii pretind ca vor doar binele copiilor de fiecare data cind, in loc sa-i puna la treaba, le cumpara trecerea prin scoala, elevii invata repede cum sa paseze responsabilitatea in curtea altcuiva, plingindu-se ba de materia prea stufoasa, ba de plictisul nesfirsit al orelor.
Vreti sa stiti parerea mea? Nu poti sa ceri corectitudine daca nu esti tu insuti corect, iar ipocrizia guvernului si presei nu poate face bine nimanui, dupa cum noi ca parinti avem obligatia sa ne aparam copiii si altfel decit reclamind solicitarile de fond al scolii sau bani de cadouri. Am putea incepe prin a nu mai fi ipocriti si a cere autoritatilor sa inceteze sa mai fie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu