miercuri, 23 noiembrie 2016

La școală e ca la balamuc



Din când în când se mai trezește lumea să mă-ntrebe cum e pe la școală în ultima vreme. Jmeker, frățioare, cum să fie. As good as it gets, trăi-v-ar!
Predau și eu ca tot obsedatu' de gramatică niște propoziții condiționale- visu' oricărui prof de engleză e să scrie mare pe tablă  NEVER USE WILL/WOULD IN CONDITIONALS!, apoi mă mănâncă să fac niște consolidare, să nu zică genitorii elevilor că le dau lucrare pe burta goală și i-a luat gastrita pe sistem nervos.
Exemplele alunecă pe ecranu' proiectorului- că-s damă tare jmekeră și folosesc tehnologiile de-mi curge sânge din dește pe mouse-elevii răspund și ei cât pot, că nici condiționalele astea nu-s pentru toată lumea, iar eu mi-s mulțumită peste fire.
Ia, spune și tu, Gigele- mă apucă dorința de a stimula intelectual tot elevu'. Gigel mă privește vesel: Io nu știu engleză, duuaamnaa. Eh, și tu acuma, măi Gigel, cum să-nveți dacă nu încerci. Ce variantă crezi că s-ar potrivi? spun eu cu blândețea unei cobre.
Gigel spune tâmpenia, rigor mortis pune stăpânire pe membrele mele, dar cumpătul meu rezistă mai ceva ca ferestrele QFort. Păi, n-am spus eu că nu poți folosi WILL după IF, sâsâi eu rece ca un castravete (as cool as a cucumber, beeeii, pur le conosior), mai gândește-te un pic.
Axonii celor 3 neuroni își unesc pervers ventuzele, mozolu' cel mai libidinos începe să se petreacă între ei, pe când Gigel se străduie din răsputeri să producă un răspuns într-o engleză aproximativă; kile de impulsuri electrice străbat degețelele lipite ale neuronilor și deodată se aude clar : If iu uil col tumoro ail help iu.
Haidaaa! Bravos, Gigele! Gigel privește în jur spre colegi cu fericirea zugrăvită pe tot chipu', neînțelegând de ce juma' din clasă se hlizește înfundat pe sub masă, iar cealaltă stă să cadă de pe scaune de râs.
Ai câștigat, spun oprindu-mă o clipă să trag aer în piept, tocmai ca să nu-i trântesc vreo înjurătură groasă sau, mai grav, să-i reped un catalog direct în cap, ai câștigat 10 flotări!
Cu fața întoarsă spre ecranul calculatorului, derulez spre setul următor de exerciții și aud hârșâitul unui scaun pe gresia sălii de clasă, apoi hohote nestăpânite de râs exploziv. Când mă răsucesc spre clasă din nou, îl văd pe Gigel între bănci făcând flotări cu energia unui sportiv de performanță.
Opt, nouă, zece...gata. Mai fac, duaamnaa? mă întreabă senin pe când eu îl privesc îngrozită, cu gura căscată și ochii beliți de prostească uimire.


Ș-uite-așa mi-am amintit de Temeșan junior, gras și rozaliu ca un purceluș de lapte, elev la CN Caragiale acu' dooj de ani pe când predam acolo, care spunea cu seninătate că mai bine-l roagă pe taso să pună lift la liceu și marmură și pe scara elevilor (pe cea principală deja pusese printr-o generoasă donație Bancorex) decât să învețe sau, mai rău, să vină la școală.
După ce mi-a trecut spaima că m-ar putea reclama pentru tratament umilitor, după ce mi-am promis să nu mai spun niciodată MAI BAG-O FISĂ sau AI CÂȘTIGAT 10 FLOTĂRI și alte asemenea bâzdâgănii care-i amuză pe elevi și pe mine mă ajută să nu fac adevărate crize de furie, mi-am spus că trebuie să văd partea plină a paharului -Gigel, spre deosebire de ineptul fiu de bancher, are o excelentă condiție fizică.

joi, 17 noiembrie 2016

Lamulțean la toți elevii mei!



Pe 17 noiembrie 1939, studenții Universității din Praga au protestat vehement ca urmare a uciderii unuia dintre colegii lor evrei, Jan Opletal, și împotriva politicii antiseminte pătrunse odată cu anexarea Cehosolvaciei de către Cel de-al treilea Reich, ăla de trebuia să dureze veșnic, dar a sfârșit în patru labe 6 ani mai târziu.
Universitatea pragheză a fost luată cu asalt de naziștii care au împușcat mortal 9 dintre liderii studenților protestatari, au rănit mulți alții și apoi au deportat în lagăre de concentrare 1200 de studenți, pentru ca apoi să închidă toată colegiile și universitățile cehoslovace.
Actul de curaj al acestor tineri a fost prima oară comemorat la Londra în 1941, iar din 2009, 17 noiembrie a devenit Ziua Internațională a Elevilor și Studenților. Așadar, mulțean trăiască elevii mei care este ei!
Cum ar veni, să trăiască Alex care i-a spus profei de geografie să-i arate fofoloanca și mănâncă salată cu ceapă să ne cadă păru' din nas dacă avem ghinionu' să avem oră după ce a băgat el pe sub nas o găleată de cepșoară!
Mulțean Strunghi care întrerupe pe toată lumea că are doo creiere, și p-ăl mare și p-ăl mic, de-i ajunge ideile să dea la tot cartieru' și la profi, niște nătărăi care n-are valoarea lui!
Cine să trăiască? Robert să trăiască! Mai ales când îi spune profei de desen că are o geantă urâtă care lui nu-i place, după cum nici profei nu-i place desenul lui- in your face, bitch!
Lamulțean, Fury care nu vorbește niciodată și nu participă la niciuna din selfieurile noastre trăznite!Eu partikip, Fury.
Andra să trăiască și să mai facă 987231 de milioane de selfieuri cu mine, nu de alta, dar am nevoie periodic să-mi amintesc că nici Boogie man/woman nu poate fi mai nefotogenic(ă) decât sunt eu!
Tuli să trăiască să mai dea cu scaunu' în vitrină, doar-doar o și nimeri pe cineva data viitoare, să fie șou' complet!
Mulțean Kumy! Să mai dai ruj la toată clasa și lu' diriga că-i damă bună. Cum altfel ne-am trage în poză toate pupezele de la unșpe E boite cu același muiunel?
Mulțean Cristi, să-ț trăiască Adina și stilou' ăla de l-ai pierdut acu' doo zile!
Să trăiască Bădiț, șefu' la clasă și la photoshop, meșteru' de coperți de revistă și băiatu' lu' cea mai jmekeră prăjitureasă(Săru' mâna, Elena, mama lu Bădiț, că tare bună plăcintă de dovleac mai faceți)!
Mulțean lu Panaita, nevasta lu Strunghi și meștera la engleză care esteeeee!
Să fie baftă la Julia și la Bușua care tace și le face la ingliș, pe sistem!
Să trăiască familia lu' Alin care nu mai chiulește și are valoare la comentarii fără număăărrr, fărrăăă număăăr!
Lamulțean și lu' Tina că știe cu tutorialu' și face Indesignu' din vorbe- ceac-pac- de iese revista la ingliș frumoasă ca soarili sfânt de pe cer!
Nuți să trăiască și ea că-i place șauarma cu de toateeee și  bârfește bineeee!
Cris D, lamulțean și la păru' matale verde și la rârâiala aia mortală care mă unge pe sufletu' meu mic și negru!
Brăcița să trăiască la noi în clasă unde abea ce-a aterizat de doo luni, că e de caterincă rău de tot!
Mulțean, Sandra, dezlipi-ți-s-ar telefonu' ăla de dește!
La mulți ani, Alexis, vedea-te-aș doctor, că mare nevoie mai e de doctori cu inimi așa mari și calde ca a ta!
Sănătate, Gabi și Derya, nedespărțitelor, succesurile să vă urmărească!
Tony, să-ț trăiască chitara care să zdrăngăni la ea până la adânci bătrâneți, când o să trăiești tu peste mări și țări!
Toadere, lamulțean, măi jmekere! Să nu uiți să scrii cum și unde vrea mușchii tăi mereu, că mușchii tăi minte nu are, da' ie tare!
Shalom și lamulțean, Endy! Succesuri la șouri că fără muzică veața e pustiu - Ooooo, veațaaa meaaa!
Lică să trăiască, băiat fin cum e! Să-l vedem umăr la umăr cu stejarii din echipa națională!
Au trecut 21 de ani de învățământ. Câteva mii de elevi mi-au trecut prin viață, marcând-o sub o formă sau alta sau doar nelăsând vreo urmă. Mi se pare că au trecut anii prea repede și în unele zile distanța dintre Bozi care toca gramatica obsesiv și cea care face gramatică online e așa mare că parcă nici n-ar fi aceeași persoană.

Elevii mei citesc puțin acum. Ei și? Nici cu școala nu se omoară cine știe ce, dar măcar nu stau cu capul în pământ, ascultând cu supușenie ce le spun adulții, sunt adolescenții care ,,deprind să meargă pe valuri în picioare”, cum spunea Nichita.
De la mine vreau să învețe atât: FIȚI VOI ÎNȘIVĂ. ORICINE VEȚI FI!
Nu așteptați să vină vremea să trăiți așa cum vreți, doar trăiți!  


miercuri, 9 noiembrie 2016

Pe geamul mașinii, pe lângă trotuar







Dacă te aflai pe la Lidl-ul din Baicului luni în jur de 7.15 dimineața, ai fi văzut pe trecerea de pietoni o muiere cu geacă de fâș turcoaz oprită în mijlocul drumului, cu picioarele desfăcute de parcă ar fi vrut să acopere toată trecerea și sarsanale în ambele mâini.

Comod instalată cu  fața spre Baicului și spatele spre Dna. Ghica, face niște semne către trotuarul de pe care abia plecase, apoi se îndreaptă leneș către celălalt trotuar, se întoarce brusc din drum cu sacoșe cu tot și iar dă din mâinile prinse în capcana plaselor până când determină un băiat gras ca un harbuz să-și urnească șuncile către ea într-o alergare căznită peste zebra pe care tropăie chinuit fără a arunca o singură privire pentru a se asigura.
O mașină se apropie de trecere, șoferul încetinește nedumerit de prezența ei răscrăcărată, cu spatele la drum, apoi continuă precaut drumul după ce ea pleacă spre celălalt capăt al străzii și când muierea țâșnește iar spre mijlocul străzii odată cu grăsunul băiat gâfâind din sens opus, șoferul izbește frâna ca să-i evite pe amândoi.
Pe geamul din dreapta mașinii, în timp ce șoferul repornește motorul după ce ambii tăntălăi ajung pe trotuar, iese o femeie isterică și zbiară necontrolat: Făăă, demento, nu te oprești, fă, în mijlocul drumului și nu te-ntorci, să alergi de colo-colo! Dementa se oprește nedumerită pe trotuar și strigă și ea: Ce vrei, proasto! Fac ce vreau că-s pe trecere!
Cine era muierea cu sacoșele așezată comod în mijlocul zebrei nu știu, dar pe geamul mașinii am ieșit eu și chiar de-aș regreta(deși nu e cazul), nu mai pot da timpul înapoi.
Ați observat că de ce sunt mai babani, d-aia e mai sigur că oamenii vor merge fix pe mijlocul drumului, dând în neștire din mâinile ades împodobite cu țigări aprinse sau traiste uriașe de cumpărături? De vrei să-i ocolești prin stânga, sigur într-acolo se vor deplasa și ei, la fel și spre dreapta, iar dacă tu chiar te grăbești și rostești un PARDON scremut, se vor întoarce și vor spune nonșalant de parcă nu ar fi de dimensiunea unui compactor: Ete, da' ce, n-aveți loc?
Nu mai spun de regii neîncoronați ai trecerilor de pietoni, rudele ,,dementei” pe care am apostrofat-o eu acum două zile. Cu cât sunt mai ologi, mai betegi de picioare, mai chiori și mai bătrâiori, cu atât mai sigur îi vei vedea traversând pe roșu prin intersecții în care traficul nu e niciodată altfel decât smintit.
Dacă vrei senzații tari românești, nu mănânci ciocolată Rom, cum spune reclama, ci mergi în stația lui 21 de la Bucur Obor unde se traversează de la și către stația de tramvai printre zeci de mașini care încearcă disperat să nu prindă și următorul semafor, camionete, troleibuze, autobuze sau motociclete, totul într-o cacofonie de claxoane care îi avertizează pe pietonii iubitori de adrenalină de o posibilă nenorocire.
Eu am o slăbiciune pentru mamele cu copii de mână, preferabil vreo doi. Astea-s delicioase fiindcă niciodată nu așteaptă să se facă verde pentru a traversa în siguranță. Nuuuuu, ele se reped ca bezmeticile pe diagonală, prin mijlocul șoselei, pe roșu, în goana mare sau abia târâind după ele copiii din dotare pe care-i deprind de mici cu pericolele orașului și puseurile intense de adrenalină din timpul traversărilor la limită, cu mașinile ștergându-le discret  poalele hainelor.
Și-mi mai plac și moșii, la fel de mult ca babele veșnic încărcate cu trolere pe care Hercule însuși nu le-ar putea ridica. Nu numai că merg direct pe mijlocul trotuarului în ritmul unui melc ce trage să moară, făcând destul zgomot cu trolerele zdroncăindu-se de să se audă din cealaltă emisferă, dar după ce și le aburcă în autobuz, nici de-ai dracului nu s-ar da din dreptul ușii chiar dacă se urcă la un capăt spre a coborî abia la celălalt.
De miros nu mai spun nimic. Nu de alta, dar dacă mă pornesc să scriu despre mirosul de dinți nespălați amestecat cu cel de tutun stătut și haine care au văzut detergentul acum un cincinal, de băutură multăăă, dar mai ieftină ca apa plată și omniprezenta transpirație peste care s-a turnat un nemilos parfum din acela de se vinde la halbă, cred că nu va mai merge nimeni cu RATB-ul, așa cum fac și eu.
Șoferii nici măcar un rând nu merită, dar am să-l pomenesc totuși pe taximetristul care a adus-o ieri acasă pe vecina mea cu gemenele ei de 8 ani și care enervat că femeia nu i-a lăsat bacșiș, s-a dat jos din taxi, a bătut-o și pe ea, dar și pe cele două fetițe pe care le-a găsit soțul meu încă plângând în fața blocului, ținându-se încă în brațe una pe alta, prea șocate după ce le fuseseră administrate câteva șuturi în fund. 
Transportul în București e nașpa rău și nu numai pentru că n-avem drumuri sau parcări. Mai nasol e că n-avem respect nici măcar pentru viață. Aia a noastră, că de a altora nu ne mai pasă de mult.



miercuri, 2 noiembrie 2016

Amintiri din comunism Episodul 1- Plachia



Mă mai ia gura pe dinainte și mai spun unor elevi că aș mânca slănină cu ceapă dacă n-ar îngrășa și pe dinăuntru și pe dinafară, reacțiile sunt de mare dezgust: ,,Iac!”
Băi nenicule, când ai crescut în ,,Epoca de aur” a salamului din și cu soia și a marmeladei făcute din bulion de roșii expirat refolosit alături de alte gemuri tutankamonice și ele sau a electricității date cu rația, credeți-mă că slănina ți se pare darul lui Dumnezeu pentru oameni.
D-aia noi ăștia mai veștejiți nu prea avem scârbe și glojdim fără discriminare untură pe pâinea bine frecată cu usturoi, borș de ștevie, dar și fasolă făcăluită bine asezonată cu o ceapă spartă cu pumnul și pudrată generos cu niscai sare, să nu șadă în gât.
După ce-mi înghețau bine oasele pe vreun gang din spatele unei alimentări, în așteptarea camionului care putea la fel de bine aduce făină, din care generosul partid ne dădea 500 de grame pe lună de persoană, sau câteva navete cu salam ,,de 32” alcătuit mai ales din zgârciuri, slană și niște substanțe pe care, vă jur, că nu voiam niciunul să le cunoaștem, ajunsă acasă mai țeapănă ca o scândură de călcat aș fi mâncat și-un căcat dacă era cald.
Un căcat da, dar plachie nu. Două au fost ororile culinare ale copilăriei mele: chiftelele marinate- blestemul zeilor- și plachia de pește- pedeapsa cerului pentru faptele mele de maximă ticăloșie.
Mama era o adevărată magiciană a bucătăriei noastre meschine de ,,oameni noi”. Chibzuită cu asupra de măsură, Melania reușea adevărate minuni când venea vorba de bucatele care ne ajungeau în farfurie și tot din chibzuință nimic nu se risipea.
Peștele era tranșat cu grijă, capul și coada erau puse deoparte pentru a fi folosite altădată la un borș de pește, iar trunchiul tăiat în bucăți bine potrivite, grijite și uscate cu prosopul de bucătărie, luau calea unei străchini de lut să fie tăvălite prin făină cu mălai, înainte de a fi atent așezate în tigaia cu uleiul bine încins.
Gălbejite de la mălai, bucățile stăteau să se odihnească pe o farfurie cât se încingea uleiul și mama cernea cu mână fermă amestecul de făină și mălai în care fuseseră tăvălite ciozvărtele de pește, spre a fi refolosit și altă dată.
Când îți dă ,,conducătorul iubit” numai o juma de kil de făină pe lună fără garanția că îl vei primi de fiecare dată, zău că nu arunci niciun fir de făină; îl închizi ca un duh din poveștile arabe într-un borcan cu capac bine cetluit spre bună păstrare, cum făceau mamele pe vremea mea.
Sffffrrrr se auzea apoi uleiul cât timp mama, cu părul strâns grijuliu sub o basma roșie cu bulinuțe albe spre a evita să-și împută părul ei alb ca neaua, prăjea peștele pe ambele părți cât să se rumenească frumușel și să-ți lase gura apă numai cât îl vezi tolănit în farfuria ta.
Mie nu-mi plăcea gustul de pește, dar îl mâncam cu mare drag și mult usturoi. Dragul mi se trăgea de la faptul că era singura mea ocazie de a mânca ceva cu mâna. Femei serioasă și o doamnă înnăscută, Melania mă punea să mănânc până și pepenele cu furculița și cuțitul, într-o disperată încercare de a scoate o doamnă din mine.
Că a eșuat știți toți cei care mă citiți. Că cel mai mult mi-aș fi dorit să avem pește zilnic numai ca să pot să mă bălăcesc cu deștele în farfurie înmuiind pâinea în usturoi să iau și ultima fărâmă de pește, că apoi îmi lingeam deștele împuțite de ulei, putoare de pește și mujdei nu-i greu să bănuiți.
Ei, bineeee, era mândră corabia comunismului, dar potolul era raționalizat, așa că bălăceala mult dragă mie era rară. Nu puteai să bagi ca nesimțitul două-trei bucăți de pește prăjit pe sub nas ca să umpli burdihanul. Ideal era să bagi doar una și aia să-ți umple burțoiul suficient până la următoarea masă. Așa a apărut în viața mea PLACHIA.
Când auzeam sfârâitul tigăii și mirosul de pește prăjit mă ajungea în dormitor, deștele deja începeau să simtă gâdilatul plăcut al mâncării purtate spre gură de mână. Apoi auzeam zgomotul inconfundabil al cuțitului izbind nemilos fundul de băcătărie și pe cel enervant al răzătoarei pe care alunecau unul după altul morcovii.
Nuuuuu!!! Răceala necruțătoare a furculiței de alpaca mi se strecura dinspre buricele degetelor către sufletul mic doritor de mujdei și bălăceală în farfurie.
După ce făcuseră înot sincron în uleiul clocotit până ce căpătaseră o minunată culoare aurie, deveniseră crocante sub stratul generos de mălai și îmi promiseseră un deliciu tactil, bucățile de pește aveau să-și dea obștescul sfârșit într-un sos în care, spre oroarea mea, mama avea să pună și ...dafin.
Dumnezeu mi-e martor că aș fi putut să îndur oribilele chiftele marinate și crâncena plachie dacă nu le-ar fi pus amândurora dafin. Vezi să nu! După ce le fleoșcăia în sosul din care nu lipseau roșiile și usturoiul, boabele de piper, dar și un strop de iuțeală, Melania nu rata niciodată ocazia de a adăuga câteva frunzulițe din diavoleasca plantă din cauza căreia mi se revoltau toate simțurile.
Sigur vă spuneți că aș fi putut să refuz să mănânc amestecul satanic dacă tot nu-mi plăcea deloc. Mda. Nu ați cunoscut-o pe mama dacă puteți să vă imaginați așa ceva. Nici foamea atotcuprinzătoare din vremurile de glorie ale comunismului nu vă e familiară atunci.
Da, de cele mai multe ori mâncam mizeria aia cu stoicism, rugându-mă în gând să nu se mai aducă pește la Moreni în următorul cincinal. O dată, însă, să tot fi fost printr-a șasea, enervată că mama nu mă lăsase să șparlesc nici măcar o coadă să o mănânc prăjită, a doua zi am refuzat să bag plachia aia în burtă.
Se apropia ora de plecare la școală și eu tot nu găsisem o variantă decentă să scap de ea din crăticioara verde în care mama îmi lăsase o porție pentru a o mânca înainte de a pleca la școală. Mi-a dat o clipă prin cap să o arunc la gunoi, dar ar fi fost descoperită, la fel și dacă o azvârleam pe geam, ceea ce ar fi rezultat într-un scandal cu vecinii, deci nu.
,,La veceu cu ea”, mi-am spus eu veselă. Fleoșc s-a auzit când sosul și halca de pește au aterizat în vasul de toaletă. Șșșuuuuu a curs apa apoi. ,,Ciu-ciu” mi-am spus eu văzând că plachia făcea pluta pe spate în apa din toaletă încercând să rezolv cu încă un Șșșșuuu. ,,Ciu-ciu” din nou. Apa se întrerupsese, iar plachia rămăsese să facă nestingherită ce știa ea mai bine: să plutească. În veceu.
Seara după ore, mama mă aștepta pregătită. ,,Nu ți-i rușâni, nisâmțâto?”- mama vorbea brusc moldovenește când se enerva.
,,Să arunci plachia când n-avem ce mânca!” Mi-a tras niște perechi de palme bine țintite și m-a trimis în camera mea nemâncată în ziua aia. A doua zi am mâncat două porții de plachie la micul-dejun și a fost foarte bună. De foame.