joi, 30 iunie 2016

Let's do it! But differently.

Îmi place Cioloş. Cred că e singurul nostru Prim-Ministru care chiar ştie ce face şi pare că face bine majoritatea lucrurilor pe care le-a început. Parcă văd aşa o vagă lumină la capătul unui tunel aparent nesfârşit şi teribil de întunecos, asta în ciuda declaraţiilor ministrului Bostan, deşi, să vă spun drept, încep să cred că omul chiar nu era aşa de deplasat cum am crezut iniţial.
Da, Dacian Cioloş îmi dă impresia că vrea să facă treabă, poate să o facă, fiind nu doar responsabil, dar şi apt. Asta a demonstrat şi când a mers alături de voluntarii de la Let's do it! să ajute la curăţarea Deltei Văcăreştiului, recent declarată rezervaţie naturală.
Chiar aşa? Stop joc! Cu tot respectul pentru gestul domnului Cioloş şi cu riscul de a-i aliena pe toţi cei 9 cititori ai blogului meu, tot o voi spune: NU asta vreau să facă Prim-Ministrul României. Şi nu fiindcă ar fi ruşinos, umilitor sau sub demnitatea celui de al doilea om în stat, ci pentru că gestul domniei sale NU ar fi trebuit să fie necesar.
Da, domnule Cioloş, asta cred eu, încăpăţânată şi afurisită cum sunt; cred că ar fi fost suficient dacă domnia voastră şi guvernul pe care îl conduceţi v-aţi fi asigurat că legile statului nostru nu sunt batjocorite, ci aplicate cu rigoarea care pare a vă caracteriza.
Poate că Delta Văcăreştiului abia a fost confirmată ca rezervaţie naturală, dar legi de protecţie a mediului există de suficient timp, doar că ele nu sunt niciodată respectate. Nu se poate pretinde că nu se ştia că zona este de multă vreme folosită ca groapă de gunoi a tuturor celor care îşi fac veacul pe acolo, că locuitorii din zonă îşi aruncă nonşalant resturile de la operaţiunile de renovarea ale propriilor apartamente, că aparate electrocasnice, gunoi menajer şi tot felul de alte asemenea deşeuri sunt ,,uitate" senin pe spaţiul ce s-ar dori protejat al acestei delte intravilane.
Plin de resurse sau doar patologic nesimţit, cetăţeanul bucureştean nu are remuşcare, cu atât mai puţin ruşine, când e vorba de aruncarea la voia întâmplării a tuturor celor netrebuincioase prin gospodărie, iar noţiunea de protejare a mediului, chiar dacă este beneficiarul direct al acestuia, îi este total străină.
Din păcate, domnule Prim-Ministru, gestul de astăzi al organizaţiei şi voluntarilor pe care i-aţi însoţit, chiar dacă nu validează comportamentele iresponsabile, nu le combate activ şi cu toate ca pot să înţeleg idealurile care vă animă, eu una am alte aşteptări de la dumneavoastră: vreau să vă văd dând cu biciul în cei care lasă în urmă-le ceea ce curăţă voluntarii ca domnia voastră periodic.
Tocmai fiindcă am convingerea că doriţi să faceţi bine, mi-aş dori să văd legile de protecţie a mediului aplicate, să văd amenzi usturătoare date tuturor celor care batjocoresc în egală măsură autorităţile, dar şi pe noi, cei care în mod responsabil protejăm natura, plantăm copaci, curăţăm locurile prin care trecem, ba încă le mai curăţăm şi pe cele pe unde au trecut alţii.
Aş vrea să ştiu că vă asiguraţi că va exista cu adevărat o patrulă care va împiedica pe viitor depozitarea gunoaielor de toate soiurile în acel spaţiu, ca şi în altele; că există metodologii, sisteme de evaluare a eficienţei acestor patrule, că ele sunt monitorizate şi aspru sancţionate dacă, în buna tradiţie românească, se fac numai că lucrează.
Oricât de admirabil este gestul, domnule Cioloş, oricât de mare a fost efortul voluntarilor, mă tem că dincolo de generozitatea sa, el riscă să devină inutil dacă nu mâine, dar în cel mult o săptămână bucureştenii prea ocupaţi sau doar nesimţiţi vor refuza ca de obicei să-şi transporte resturile la o groapă de gunoi dinafara oraşului, dând obişnuita năvală în mult mai apropiata Deltă a Văcăreştiului cu sacii lor de moloz, fără ca nimeni să dea cu ei de pământul ăla pe care îl zoiesc fără pic de ruşine.
Mi-e de-a dreptul frică, domnule Prim-Ministru că, în absenţa unei rigori în aplicarea legii, a unor măsuri draconice de pedepsire şi prevenire a comportamentelor iresponsabile, inclusiv împotriva reprezentantului autorităţii care alege să ignore cele ce se petrec, de altfel, sub nasul lui, campania va fi reluată anul viitor când Let's do it! ne va chema iar pe toţi să ne implicăm în curăţarea mizeriei lăsate în urmă de jegul uman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu