luni, 18 noiembrie 2013

O punem de-un Craciun?

A inceput sa ma calce pe nervi Craciunul. Acelasi Craciun pe care l-am iubit toata viata, pe care l-am asteptat cu emotie nesfirsita toata copilaria si de care se leaga unele dintre cele mai frumoase amintiri a devenit incetul cu incetul un adevarat cosmar.
Il simteam inainte de la primii fulgi, despre care mama imi spunea ca sunt de fapt fire din barba pe care Mos Craciun si-o scutura sa-si anunte sosirea, il pregateam cu atentie facind decoratiuni ridicole, atirnate apoi de ai mei in spatele bradului, ca sa nu se vada cit de hidoase erau, il gindeam din timp economisind din putinii mei bani pentru cadouri, adesea inutile, dar macar daruite din suflet.
Il adoram pentru mirosul de vanilie si rom care exploda in casa, pentru colindele pe care le cintam pe furis, nu prea tare, fiindca nu aveam voie sa cintam colinde religioase, pentru orele de bucatareala pe care le imparteam cu mama, cintind impreuna cintece de Craciun in germana si romana, pentru portocalele si mandarinele, atit de rare atunci, si cozonacii bine crescuti, nu de putine ori copti noaptea. Iubeam sa imbodobesc bradul si sa ascult povestile din copilaria mamei mele sau ale fratilor mei, sa ne imbracam frumos si sa mincam impreuna la masa mare din sufragerie in linistea exceptionala a zilei de Craciun.
Nimic din toate astea pare a nu mai fi ramas intact acum. In primul rind colindele, atit de rare atunci, sunt acum de o banalitate infioratoare cu atit mai mult cu cit le auzi in fiece magazin in care pasesti inca din noiembrie. Si daca Hrusca imi placea acum citiva ani, vaietele lui nesfirsite, lacramoase si pline de jale imi provoaca acum stari de nervi vecine cu fandaxia. Merg la alimentara din colt, se aud colinde, la supermarket rage Hrusca, la mall behaie cine stie ce rapsod sau, mai rau, vreo vedeta de carton tipa virtos in versuri ridicole despre Craciunul cel plin de daruri si de prieteni si de party-uri and stuff; MERI CRISMAS EVRIUAN!
Liniste? Ce prostie! De Craciun petreci, eventual iesi la un gratar daca e vremea mai buna, maninci virtos si faci pe cucernicul trimitind mesaje FIE CA..., ca doar n-o sa dai ca prostul telefon sa vorbesti de-adevaratelea cu cineva.
Nu stii ce cadouri sa iei? In primul rind trebuie sa iei traditionala Coca-Cola, asa cum bine te invata reclamele pe care inca dinainte de 15 noiembrie le vezi la teveu. Cum? Inca nu ai luat ultimul model de smartfon? Atunci treci la magazin, luzare, ca te faci de rusine la mosu' si nu-ti mai pune nimic sub bradutul tau in ghiveci luat de la unul dintre marii retaileri care deja ti-au bagat in casuta posta 5 kile de hirtie sub forma de pliante de Craciun.
Portocale pentru copii? Numai nataraii mai iau asa ceva. Baga si tu un sweetie in cos, un ananas traditional sau macar citeva kiwi, ca o sa rida toata clasa de amaritii tai de copii daca se duc la scoala cu portocale.
Aaaa si apropo...sezonul de iarna incepe dupa Haloin, pentru Dumnezeu. Sau macar la Thanksgiving, ca sa intram si noi in rindul lumii, doar n-o sa fim vesnic prostii ei.
Asa ca m-am gindit la un poster dragut de Craciun: Mos Craciun, cu costumul lui de Coca-Cola rosu, cu palarie de vrajitor pe cap, tine in mina stinga un dovleac sculptat de Haloin, iar cu dreapta mina o sanie la care sunt inhamati citiva trei reni, Iepurasul de Pasti, un curcan  crutat de Thanksgiving si Rudolf. Cit despre sanie, e plina de aifonuri,aipoade, tablete si teveuri, console, toale de firma si vreo doua-trei bijuterii scumpe, ananasi, rambutane, avocado si multe,multe mango. Ca doar o data-s sarbatorile si zic sa nu ne zgircim, ce ma-sa-n cur.

3 comentarii:

  1. Nasa, rambutan, rubarba, rucola si niste baby spinach si pentru fina ta...ala din piata nu-mi place ca nu-i baby...sa fie vreo 3 kile din fiecare...avocado, nu , multumesc, e sec si-mi sta in gat, dar il putem inlocui cu kaki...sper ca nu ma dezamagesti si stii ce-i ala ca sa-i spui lu' moshu....kaki..kaki, nu d-ala de le fi-mea....

    RăspundețiȘtergere
  2. In alta ordine de idei, o punem, cum sa n-o punem...

    RăspundețiȘtergere
  3. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Eu sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam stă o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Dacă vrei să-ți răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    RăspundețiȘtergere