duminică, 13 februarie 2011

Molarul si premolarul

Am tot avut dureri salbatice de dinti, aproape debilitante, dezumanizante, cauzatoare de lacrimi si consumatoare de bani. Teama mea de stomatologi este atit de intensa, incit am refuzat cu obstinatie sa accept o consultatie de specialitate, preferind in schimb sa caut pe net diferite alte maladii care ar fi putut da aceleasi chinuri si sa maninc toate antiinflamatoarele pe care am putut pune mina, fara sa mai citesc vreo contraindicatie, vreun prospect sau macar indicatiile fiecarui medicament. Ieri a trebuit sa accept inevitabilul: durerea de dinti era chiar o DURERE DE DINTI. Mi-am facut doua radiografii, mi-am sunat in delir toti cunoscutii ca sa gasesc un stomatolog destul de disperat sa lucreze simbata si am sfirsit prin a obtine o detaliata consultatie... telefonica. Am o infectie la un molar de minte si iau de ieri antibiotice, un lucru pe care altfel il evit cu obstinatie.
Cine n-a avut macar o data o durere de dinti ar trebui sa mearga zilnic la biserica, sa se roage, sa posteasca, sa zica mantre, sa faca yoga sau orice fac disperatii ca sa multumeasca Domnului sau zeilor pentru aceasta fericire.
Cine insa stie despre ce vorbesc ar face bine sa-mi explice si mie cit de prosti putem fi noi, cariatii, sa rabdam dureri delirante, desi am putea sa ne ducem la dentist, sa ne drenam canalele, sa ne plombam gaurile din molari, sa curatam raul de la radacina, sa....
Sa fie oare zgomotul frezei sau mirosul arsenicului? Sau doar impresia ca dentistul nu asculta niciodata ce-i spun eu si ma trateaza ca pe o nebuna pe care trebuie sa o suporte pentru ca, nu-i asa, si eu platesc la finalul consultatiei.
By the way, nu vi se pare cu totul nedrept ca dupa ce ai indurat dureri, mirosuri septice si aseptice(cele din propria ta gura), ti-au curs de frica toate balele, ca unui animal, ai evitat la minut sa faci pe tine si ai transpirat ca un alergator de maraton, dentistul zimbeste la tine calm, incurajator, perfid si iti cere jumatate din contul tau bancar? Nu vi se pare mai normal sa fie platiti de oricine altcineva decit de noi, victimele cariilor, obturatiilor de canal, ale abceselor si cangrenelor, al parodontozei sau parodontitei? Noi suntem VICTIME. Victimele trebuie sa primeasca despagubiri, nu sa se scobeasca in portofel dupa ultima hirtiuta mototolita de 10 lei cu care sa completeze cei 1000000000000000000010000001 lei pe care trebuie sa-i dea oricum pe o extractie. In definitv, la adulti Zina Maseluta vine in cel mai fericit caz sa ia o masea prabusita de la sine sub presiunea razboiului parodontozei, nicidecum sa dea vreun ban pe maseau pe jumatate putrezita de care tocmai te-a scapat un dentist cu un zimbet perfect aliniat, Colgate-like.
Daca sunteti de acord cu mine, ar fi bine se ne facem o liga si sa dam navala asupra guvernului, cu molar si premolar in mina, sa facem o baricada din bucatile noastre de dantura pierduta, cu placile dentare, coronitele si implanturile noastre si sa ne cerem drepturile.
M-a dilit durerea de masea? Probabil. 

2 comentarii:

  1. Wat. Iar sunt in pauza. Invatam ca si melcii au inima.

    Chiar zilele trecute am decis sa merg la dentist imediat ce termin sesiunea, pentru ca n-am mai fost de pe la 6-7 ani. De atunci am o plomba pusa care nu a fost astupata cu smalt sau ce s-o pune peste. Nu ma intreba de ce pentru ca nu stiu. Tot ce stiu este ca e cazul sa merg. Pana acum nu m-a tinut un sentiment de frica propriu-zis, n-am o teama irationala de dentist, dar pur si simplu nu cunosc un dentist bun. Si cel putin pentru mine e greu de suportat ideea ca un strain care nu stiu cat de bine antrenat e o sa-mi bage in gura o chestie care s-ar putea sa ma mutileze pe viata. A se observa diferenta, a mea e rationala :))

    O sa vad cat (sau daca) am de platit, fiind student. Dar daca mi-ar cere bani, nu m-as plange. De ce? Pentru ca ofera un serviciu. Unul care nu este oferit de oricine. A facut o scoala, a invatat, s-a chinuit sa ajunga intr-un cabinet. Mi se pare cel putin bizar sa mergi la un om si sa-i spui "Fa-ma bine. Acum. Ca eu am o problema de cel putin 10 ani si n-am facut nimic in legatura cu asta. Eu vreau sa mi-o rezolvi acum si gratis." Daca e platit de stat sau nu, habar nu am, o sa aflu cand o sa-mi iau trimitere de la medicul de familie, sper ca pentru mine o sa fie gratuit pentru ca sunt student. Maybe. Perhaps. Cateodata am ganduri d-astea cretine, ca s-ar putea sa fie bine in Romania.

    Chiar e nevoie sa fiu EU ala care trebuie sa-ti spun ca victima putea sa nu fie victima daca urma un program de igiena orala bun? Care include si vizite regulate la dentist. Care iti spune daca este o problema din timp si o rezolva (probabil mai ieftin decat daca e o problema veche). In final, nu dentistul trebuie demonizat. Ci propria noastra ignoranta. Poate in viitor mergem mai des la dentist. Eu unul am bifat invatatura asta si am de gand s-o transmit si urmasilor, cand or aparea. Just sayin'. Don't be hatin'.

    Razvan

    RăspundețiȘtergere
  2. Cunosc problema...fara Lidocaina (anestezic local)in geanta nu plec ...

    RăspundețiȘtergere